Vienības nams Daugavpilī pārtop par skolu – sākas akcija “Atpakaļ uz skolu / Atpakaļ uz universitāti 2024”

Akcijas „Atpakaļ uz skolu/ Atpakaļ uz universitāti 2024” atklāšanas pasākums notiks šī gada 1. martā, Daugavpilī, pulcējot vairāk nekā 200 skolēnus un teju 20 ekspertus – mācību stundu vadītājus. Skolēni vienlaikus apgūst vairākus mācību priekšmetus, mēs, pieaugušie, visbiežāk savā ikdienas darbā fokusējamies uz vienu jomu. Uzklausīt skolēnu jautājumus, izskaidrot, ieinteresēt un motivēt, būvēt pieredzē balstītu tiltu starp skolu un katra eksperta profesionālās darbības jomu, tāds būs ekspertu uzdevums 1. martā un visā akcijas norises laikā. Akcijas atklāšanas dienā par lielāko mācību klasi Latvijā pārtaps Vienības nams, Rīgas ielā 22a, Daugavpilī.  Mācību stundas sāksies plkst. 9.30.  1. marta stundu saraksts pievienots pielikumā.

Šajā dienā, ģeogrāfijas stundas vadīs Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre, Daugavpils Universitātes profesors Juris Soms un Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā direktors Stefan Eriksson. Sociālo zinātņu stundās ar skolēniem strādās Kultūras ministre Agnese Logina un Zemgales NVO centra direktors Uldis Dūmiņš, fizikas stundā – Līvānu 1. vidusskolas direktors Gatis Pastars, ekonomikas un uzņēmējdarbības, kā arī dizaina un tehnoloģijas stundas reklāmas guru Raimonds Platacis. Klases stundu vadīs Eiropas Kustības Latvijā ģenerālsekretāre Liene Valdmane, savukārt projektu vadību – Daugavpils valstspilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš, bet matemātiku – Augšdaugavas novada izpilddirektors Pēteris Dzalbe. Mūziku kopā ar skolēniem izzinās diriģents un komponists Renāts Cvečkovskis, bet bioloģijas stundā ar aizraujošiem stāstiem dalīsies Daugavpils Sikspārņu centra vadītājs Ainārs Pankjāns. Mākslu palīdzēs iepazīt ROTKO muzeja Izglītības programmu kuratore Mairita Folkmane, bet angļu valodu vadīs Daugavpils pilsētas domes Investīciju un starptautisko sakaru nodaļas speciālistes Olga Tolmačova un Jolanta Reča – Lāže. Ķīmijas stundu vadīs Viktorija Kozlovska un Kristīna Valaine no Daugavpils Inovāciju centra, literatūru – Līvānu 1. vidusskolas skolotāja Sandra Kivleniece.

Visā Eiropas Savienībā notiekošā akcija “Atpakaļ uz skolu/ Atpakaļ uz universitāti” tika aizsākta 2007. gadā Vācijā. Latvijā akcija notiek jau sešpadsmito gadu. Tās laikā uz skolām un universitātēm ir devušies vairāk nekā 1000 eksperti, palīdzot Latvijas skolēniem un studentiem izzināt gan ES aktualitātes dažādās jomās, gan iepazīt daudzveidīgas profesijas un prasmes, iedvesmot profesijas izvēlei, sekmēt interesi par Eiropas lietām un mudināt izmantot ikvienu iespēju to līdzveidot.

Šogad atzīmējam 20. gadadienu kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā. Ņemot vērā šo nozīmīgo faktu, kā arī dalībnieku lielo interesi, 2024. gadā akcija notiks gan pavasarī, gan rudenī. Pieteikšanās akcijai noritēs līdz pat marta beigām.

Mudinām ekspertus pieteikties vizītēm: forms.gle/AzvbdBKaXRp8pCiu8

Aicinām izglītības iestādes pieteikties un vērt savas iestādes durvis ekspertiem: forms.gle/KYMSCPxkdWbSNQJ39

Papildus informācijai: Tel. +371 22144144, E-pasts: atpakaluzskolu@esmaja.lv